Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Blog journal du collège Saint-Joseph de Prades présentant les nouvelles des sorties, projets et de la vie de l'internat mixte

Qui era Pompeu Fabra?

Qui era Pompeu Fabra?

Pompeu Fabra va néixer el 20 de febrer de 1868 a Gràcia (aleshores municipi independent als afores de Barcelona). Pompeu Fabra va crear el primer diccionari (fet a mà) on s’expliquen i desenvolupen els valors de cada paraula per ordre alfabètic. El diccionari es va crear el 1932. Va fer altres treballs sobre la llengua catalana, com ara un diccionari de paraules, un diccionari de conjugació i una gramàtica. Aquesta obra ja existia per a altres llengües llatines com el castellà, el francès, el portuguès, l'italià ... però no per al català.


Pompeu està casat amb Dolors Mestre. S’instal·len a Bilbao, on Pompeu Fabra és professor de química a la Universitat. Tenen 3 filles. La guerra civil espanyola va esclatar el 1936. Els militars dirigits pel general Franco es van revoltar contra el govern de la República. Després de 3 anys de guerra, l’exèrcit republicà capitula i Franco imposa una dictadura a Espanya. Partisans de la República, inclosa Pompeu Fabra, es veuen obligats a exiliar-se a l’estranger després de les represàlies contra ells del nou govern. França, com altres països, obre les portes als exiliats. Al voltant de 500.000 refugiats arriben a França a través de la frontera de Le Perthus. Aquest episodi el coneixem com "La Retirada". Els que no tenen passaport semblen als camps de refugiats. No és el cas de Pompeu Fabra i la seva família que es queden amb un amic. Poc després, Alemanya va envair França i els partidaris espanyols de la República van patir una nova persecució. Pau Casals, músic reconegut i respectat per les autoritats alemanyes malgrat el seu compromís amb la República espanyola, protegeix el seu amic.

Pompeu Fabra que s’acaba establint a Prades al carrer dels Marchants on desenvolupa la seva feina.

Pompeu Fabra va morir el dia de Nadal de 1948 a Prades.


 

Pocs dies després de la seva mort, es va oferir una còpia del seu diccionari a cada escola dels Pirineus Orientals i, després d’una col·lecció popular, es va crear una medalla per retre-li homenatge. Avui, la mort de Pompeu Fabra se celebra cada any amb el símbol de la flama. La flama simbolitza la llengua catalana que perdura al llarg del temps. Més recentment, un artista li va fer una placa per penjar-la a casa seva, al carrer dels Marchands, però finalment la placa es va col·locar a l’entrada de la mediateca de Prades que porta el seu nom.

Isabel 

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article